Ria Ham – Taboe coaching en therapie

Waarom ben ik ondernemer geworden?
Ondernemen zit mij in het bloed, het is mij letterlijk met de paplepel ingegeven. Mijn vader was agrarisch ondernemer. Ik ken de pieken en de dalen, dat er soms wel geld was en soms niet. Al koos ik na de HAVO eerst voor een betaalde baan in loondienst. Was veel te bleu om toen al voor mezelf te beginnen. Dat kwam toen ik op mijn 22e trouwde met een agrarisch ondernemer en zo werd ik naast letterlijk de partner van mijn man ook zakelijk partner. Ik werd boerin. Door omstandigheden hebben wij de koeien weg moeten doen en toen vielen wij letterlijk in een gat. Alsof je niet meer meetelde in de maatschappij. Ooit wel gehoord als je met pensioen ging, maar die leeftijd hadden wij nog lang niet, met een jong opgroeiend gezin met 4 kinderen.

De ruimtes waar vroeger de koeien liepen stonden leeg en toen begon mijn ondernemersbloed te bruisen. Hoe konden we geld maken met de leeg gevallen ruimtes. Zo ben ik een agrarische kinderopvang begonnen. Van niets heb ik er een begrip van in de regio van gemaakt en nog steeds bestaat het met dezelfde reputatie. Daar ben ik reuze trots op. Mijn ziel lag in dat bedrijf en toch begon er iets te knagen. Mijn ‘trucje’ was gedaan, het bedrijf stond en ik haalde er geen voldoening meer uit. Door mijn scheiding ben ik in aanraking gekomen met psychotherapie. Daar wilde ik meer van weten en zo ben ik van eerst zelf in therapie naar een studie lichaamsgerichte psychotherapie gestapt. En zo ben ik bijna als vanzelf gerold in ouders met een hulpvraag naar kinderopvang naar de hulpvraag
achter gedrag van een kind kunnen begeleiden. Dat maakt mij blij, ouders inzicht geven in opvoeden.

Waarom heb ik gekozen om mensen te helpen bij opvoedondersteuning en ouderbegeleiding?
Wat begon als met een studie lichaamsgerichte psychotherapie, ging verder met kindercoach, reflexintegratie MNRI en RMTi, traumatherapie, veel met beweging, kindertekeningen lezen, POP talk, Geboorte in kaart, systemisch opstellen op de tafel en ziekteverschijnselen, systemisch opstellen, Germaanse geneeswijze en dit najaar start ik met de ademcoach opleiding. Ik hou van leren, allereerst om mezelf steeds beter te begrijpen en daarmee dit door kunnen trekken naar mijn cliënten.

Opvoeden is het aller moeilijkste wat er is. Allereerst omdat je van alleen partners zijn naar samen ouders zijn, gaat. Hoe blijf je elkaar daar vinden waarbij beiden zijn eigen rugzak meedraagt uit de opvoeding vanuit het gezin van herkomst. Hoe breng je die samen in wat jullie samen belangrijk vinden? Word daar überhaupt over gecommuniceerd? En kan je elkaar nog steeds blijven vinden in alle fasen die de opvoeding met zich meebrengt? Helaas heb ik zelf ondervonden dat ik en de vader van mijn kinderen elkaar kwijt zijn geraakt, wat uiteindelijk tot een scheiding heeft geleid. Heel verdrietig en tegelijkertijd is dat voor mij de start geweest naar welke invloed heeft de tijd in de buik van mijn moeder, mijn geboorte én mijn opgroeien voor impact gehad in mijn volwassen leven.

Nu weet ik, ALLES!

Wat had ik dat graag eerder geweten, toen mijn kinderen klein waren. En dat is wat ik graag over wil brengen op ouders die struggelen in de opvoeding van hun kind, of samen ouders (en partners) kunnen zijn, ongeacht of ze nu nog samen of gescheiden zijn.

Gedrag is eigenlijk altijd logisch (zowel van een kind als van een volwassene).

Zie de behoefte onder het gedrag: een kind is niet lastig, een kind heeft het lastig!

Waarom Polderkracht?
Doodeng vond ik het om lid te worden van Polderkracht en iedere week te moeten pitchen over mijn praktijk. Totdat iemand opnoemde, ik ben voor mezelf lid geworden. Om als persoon te groeien. Het heeft geresulteerd in dat ik het nu (ruim 1½ jaar later) niet meer eng vind om zichtbaar te zijn en te pitchen voor de groep. Ik probeer nog verder te groeien als persoon en doe daarom ook af en toe de 4 minuten presentatie om de groep als ondernemers te laten groeien. Ik heb het momenteel reuze naar mijn zin.

Bovendien hield mij het vroege tijdstip mij tegen. Inmiddels ben ik dit gewend en spring ik iedere vrijdagochtend vrolijk mijn bed uit voor een gezellige meeting met mijn collega’s van Polderkracht. Als ZZP-er sta en doe je veel alleen. Door Polderkracht heb ik fijne collega’s.

Mijn zoekvraag?
• Zwangere aanstaande moeders die het fysiek e/o psychisch zwaar hebben tijdens de zwangerschap
• Pas geworden ouders die meer willen leren hoe het vierde trimester (na de geboorte) werkt
• Ouders die opvoeden een uitdaging vinden door de vele triggers die ze krijgen en daardoor uit hun slof schieten (maar eigenlijk dat niet willen en geen idee hebben hoe anders aan te pakken)
• Ouders die het samen moeilijk hebben om elkaar te blijven vinden (als partners)
• Ouders die geen partners meer zijn (na scheiding), maar wel het beste voor hun kind willen
• Rouwende ouders bij een verliessituatie
En graag samenwerking met:
• Kinderdagverblijven/scholen
• Kinder-/bekkenfysiotherapeuten
• Chiropractie praktijken, etc.


Scroll naar boven